OCW steunt Abraham Tuschinski Fonds met 5 mln euro

Vanwege de lockdown stelt minister Van Engelshoven in 2021 5 miljoen euro ter beschikking aan Abraham Tuschinski Fonds ter ondersteuning van de productie van Nederlandse Publieksfilms voor bioscoopvertoning.

Met haar brief van 10 februari 2021 aan de Tweede Kamer heeft minister Van Engelshoven invulling gegeven aan de extra steunmaatregelen die eind vorig jaar werden aangekondigd nadat culturele instellingen, zoals bioscopen en filmtheaters, opnieuw hun deuren moesten sluiten ter bestrijding van het coronavirus. Door de sluiting vielen ook de inkomsten weg voor het private Abraham Tuschinski Fonds dat wordt gevuld met afdrachten van distributeurs en bioscopen uit de verkoop van bioscoopkaartjes. 

Het Abraham Tuschinski Fonds ondersteunt de financiering van Nederlandse publieksfilms zoals de Soof films, Penoza, April, May en June, en Baantjer. Door de corona maatregelen heeft het fonds in 2020 vrijwel alle financieringsrondes moeten laten vervallen door gebrek aan inkomsten. De aangekondigde extra steunmaatregelen van de overheid maken het mogelijke achterstanden in te lopen en nieuwe filmproducties te ondersteunen zodat producenten en filmmakers hun werkzaamheden kunnen voortzetten.

Meer informatie

Kamerbrief 26713578 – ‘Uitwerking extra steun voor de makers in de culturele en creatieve sector van wege de lockdown’ > hier

Lees verder

Gouden Kalf van het Publiek 2019

Elk jaar wordt er aan het eind van het Nederlands Film Festival het Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek uitgereikt. Iedereen in Nederland kan in september zijn stem online uitbrengen om de winnaar te bepalen. De films die kans maken zijn de drie best bezochte Nederlandse bioscoopfilms van het afgelopen jaar. Naast de onderscheiding van het publiek en het Gouden Kalf ontvangt de producent van de winnende film een bedragvan €30.000 te besteden aan een nieuwe Nederlandse filmproductie.

Het Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek wordt op vrijdagavond 4 oktober namens het stemmende publiek uitgereikt aan de film met de meeste stemmen. Deze prijs wordt dit jaar voor het vijfde jaar op rij beschikbaar gesteld door het Abraham Tuschinski Fonds.

Voor het jaar 2019 kan worden gestemd op:
– Bon Bini Holland 2
– Doris
– Verliefd op Cuba

Kies jouw favoriete film en stem!
En, maak daarbij kans op een jaar gratis naar de bioscoop! Stemmen kan via de website van het Nederlands Film Festival.
Lees verder

Winnaar Gouden Kalf van het Publiek 2018

Foto Felix Kalkman

Foto Felix Kalkman

BANKIER VAN HET VERZET – Producent NL FILM en TV wint het Gouden Kalf van het Publiek 2018. NL Film en TV ontvangt daarmee een geldprijs van € 30.000 die beschikbaar wordt gesteld door het Abraham Tuschinski Fonds.

De film was genomineerd samen met DIKKERTJE DAP en HUISVROUWEN BESTAAN NIET. BANKIER VAN HET VERZET kreeg tijdens het Nederlands Filmfestival de meeste stemmen en werd daarmee de winnaar van Gouden Kalf van het Publiek.
De geldprijs dient besteed te worden aan een nieuwe Nederlandse filmproductie. Deze prijs wordt voor het vierde jaar op rij beschikbaar gesteld door het Abraham Tuschinski Fonds.

Lees verder

Stemmen gestart voor het Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek

Dikkertje Dap, Huisvrouwen bestaan niet en Bankier van het verzet zijn de drie Nederlandse films die het afgelopen jaar de meeste bioscoopbezoekers trokken en meedingen naar het felbegeerdeAbraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek. De hele septembermaand kan gestemd worden op de top drie van best bezochte Nederlandse bioscoopfilms. Iedereen kan via www.goudenkalfvanhetpubliek.nl zijn stem uitbrengen op zijn favoriete publieksfilm tot 30 september middernacht. Stemmers maken bovendien kans op een jaar lang gratis naar de bioscoop. De winnaar wordt op de slotavond van het Nederlands Film Festival bekendgemaakt.

De beste bezochte publieksfilms van het afgelopen jaar die kans maken op de Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek verschillen in genre. Dikkertje Dap,geregisseerd door Barbara Bredero met in de hoofdrollen  Liam de Vries, Martijn Fischer en Yannick van de Velde is een familiefilm. Huisvrouwen bestaan nietvan filmmaker Aniëlle Webster is een komedie met acteurs Loes Luca, Jelka van Houten en Eva van de Wijdeven. Bankier van het verzetmet hoofdrolspelers Barry Atsma en Jacob Derwig, is een thriller van regisseur Joram Lürsen.

In de avond van vrijdag 5 oktober, voorafgaand aan de L’OR Gouden Kalveren Gala, maakt RTL Boulevard in een live-uitzending de winnaar bekend van het Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek. Aan het Gouden Kalf van het Publiek is voor de producent van de winnende film een bedrag gereserveerd van €30.000 dat te besteden is aan de productie van een nieuwe Nederlandse film. Stichting Abraham Tuschinski Fonds stelt voor het vierde jaar de geldprijs ter beschikking om Nederlandse filmproducties te stimuleren.

Het Nederlands Film Festival dat voor een breed publiek films, documentaires, TV-series en interactive aanbiedt, vindt plaats vanaf donderdag 27 september tot en met vrijdag 5 oktober. Het L’OR Gouden Kalveren Gala is op vrijdagavond 5 oktober live te volgen via filmfestival.nl.

www.goudenkalfvanhetpubliek.nl | #NFF2018

Lees verder

Winnaar Gouden Kalf van het Publiek 2017

Foto: Ramon Mangold

MEES KEES LANGS DE LIJN – Paul Voorthuysen voor PV Pictures wint het Gouden Kalf van het Publiek. Hij ontvangt daarmee een geldprijs van € 30.000 beschikbaar gesteld door het Abraham Tuschinski Fonds.

De film was genomineerd samen met SOOF 2 en ONZE JONGENS. MEES KEES LANGS DE LIJN kreeg tijdens het Nederlands Filmfestival de meeste stemmen en werd daarmee de winnaar van Gouden Kalf van het Publiek.

De geldprijs dient besteed te worden aan een nieuwe Nederlandse filmproductie. Deze prijs wordt voor het derde jaar op rij beschikbaar gesteld door het Abraham Tuschinski Fonds.

Lees verder

Stembus Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek 2017 geopend

De films SOOF 2, ONZE JONGENS en MEES KEES LANGS DE LIJN zijn de drie best bezochte Nederlandse bioscoopfilms van het afgelopen jaar en maken daarmee kans op het Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek. Het publiek kan tot maandag 25 september middernacht stemmen op zijn favoriet via www.goudenkalfvanhetpubliek.nl en maakt hiermee kans op een jaar lang gratis naar de bioscoop.
De winnaar van het Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek wordt op vrijdag 29 september, voorafgaand aan het L’OR Gouden Kalveren Gala, bekendgemaakt in RTL Boulevard. Naast de onderscheiding van het publiek ontvangt de producent van de winnende film een bedrag van €30.000 te besteden aan een nieuwe Nederlandse filmproductie. Deze prijs wordt voor het derde jaar op rij beschikbaar gesteld door Stichting Abraham Tuschinski Fonds.

De 37e editie van het Nederlands Film Festival vindt plaats van woensdag 20 tot en met vrijdag 29 september. Het L’OR Gouden Kalveren Gala is op vrijdag 29 september vanaf 19:30 uur live te volgen via filmfestival.nl.

www.goudenkalfvanhetpubliek.nl | #NFF2017

Lees verder

Winnaar Gouden Kalf van het Publiek 2016

Foto: Ramon Mangold

Foto: Ramon Mangold

BON BINI HOLLAND – Maarten Swart voor Kaap Holland Film is de winnaar van de Gouden Kalf van het Publiek. Hij ontvangt daarmee tevens een geldprijs van € 30.000 beschikbaar gesteld door het Abraham Tuschinski Fonds.

De film die na BON BINI HOLLAND de meeste stemmen van het publiek ontving is DUMMIE DE MUMMIE EN DE SFINX VAN SHAKABA (geldprijs van € 20.000). MANNENHARTEN 2 is nummer drie (€ 10.000) geworden.

De geldprijzen dienen volgens de bonusregeling van het Abraham Tuschinski Fonds besteed te worden aan een nieuwe Nederlandse filmproductie.

Lees verder

Stembus Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek geopend

BON BINI HOLLANDDUMMIE DE MUMMIE EN DE SFINX VAN SHAKABAJA, IK WIL!MANNENHARTEN 2 en ROKJESDAG zijn de vijf best bezochte Nederlandse bioscoopfilms van het afgelopen jaar en maken daarmee kans op het Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek. Vanavond zijn de kanshebbers bekendgemaakt in RTL Boulevard. Publiek kan tot 29 september middernacht stemmen op zijn favoriet via www.goudenkalfvanhetpubliek.nl en maakt hiermee kans op een jaar lang gratis naar de bioscoop.

films 2016

De winnaar van het Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek wordt bekendgemaakt tijdens het L’OR Gouden Kalveren Gala op vrijdag 30 september. Naast de onderscheiding van het publiek ontvangt de producent van de winnende film een bedrag van €30.000, beschikbaar gesteld door het Abraham Tuschinski Fonds. Ook de nummer twee en drie strijden om geldprijzen van respectievelijk €20.000 (tweede prijs) en €10.000 (derde prijs), te besteden aan een nieuwe Nederlandse filmproductie.

De uitreiking van de Gouden Kalveren wordt gepresenteerd door Eva Cleven en Herman van der Zandt en kan op 30 september vanaf 19.30 uur live gevolgd worden via www.filmfestival.nl en vanaf 20.30 uur live op NPO 3.

De 36e editie van het Nederlands Film Festival vindt plaats van woensdag 21 tot en met vrijdag 30 september. #NFF2016

www.goudenkalfvanhetpubliek.nl

Lees verder