ATF beloont succes top 10 Nederlandse publieksfilms 2022

12 april 2023

Het Abraham Tuschinski Fonds (ATF) maakt vandaag bekend welke 10 best bezochte Nederlandse publieksfilms, die in 2022 in de bioscopen en filmtheaters zijn uitgebracht, in aanmerking komen voor een substantiële bijdrage. Deze bijdragen komen op basis van de nieuwe Uitvoeringsregeling ter beschikking van de hoofdproducenten van de top 10. Ze kunnen worden gebruikt voor de productie van nieuwe Publieksfilms voor de Nederlandse bioscoop. De bedragen variëren van € 300.000 tot ruim € 700.000 voor succesvolle films als De Club van Sinterklaas, Soof 3 en De Tatta’s.

Op de eerste peildatum heeft het ATF-bestuur een totaalbedrag gealloceerd van ruim 4,5 miljoen euro aan de 10 Nederlandse films die in 2022 de hoogste bezoekersaantallen in de bioscopen en filmtheaters hebben gerealiseerd. De drempel om in aanmerking te komen voor een reservering ligt op 100.000 bezoekers, waarbij een substantieel basisbedrag is toegekend van €300.000. Hogere bedragen worden toegekend aan de hand van een staffel met vijf tranches. De termijn waarin een filmproductie exclusief in bioscopen en/of filmtheaters wordt vertoond voordat deze via andere distributiekanalen beschikbaar wordt gesteld aan het publiek (window) dient twaalf weken te bedragen.

De titellijst van de meest succesvolle films uit 2022 is:

1De Tatta’s 
2Soof 3
3Bon Bini Holland 3
4Costa!!
5De Grote Sinterklaasfilm: Gespuis In De Speelgoedkluis
6De Allergrootste Slijmfilm
7De Club Van Sinterklaas En De Race Tegen De Klok
8Hotel Sinestra 
9Faithfully Yours
10De Bellinga’s: Huis Op Stelten


Sinds de verlaging van het btw-tarief op bioscoopkaartjes (1996) verdeelt het ATF de afdracht van distributeurs en bioscopen ten behoeve van de Nederlandse filmproductie. Afgelopen jaar is het Btw-convenant Film geëvalueerd door het ministerie van OCW, het Filmfonds en de brancheorganisaties van bioscoopexploitanten (NVBF), distributeurs (FDN) en producenten (NAPA/NCP). Een nieuw Btw-convenant film 2022 is door partijen ondertekend, waarbij aan het ATF-bestuur is verzocht om een nieuwe Uitvoeringsregeling op te stellen. De afdracht via de FDN en de NVBF aan ATF zal voortaan jaarlijks worden geïndexeerd op basis van de gemiddelde procentuele prijsstijging van een bioscoopkaartje in het voorgaande jaar. In 2022 bedroeg de afdracht 0,15 eurocent per bioscoopkaartje. In 2023 bedraagt de afdracht 0,155 eurocent per betalende bezoeker.

Doel van ATF is het verstrekken van substantiële bijdragen om de productie van Nederlandse bioscoopfilms met een verwacht hoog publieksbereik te ondersteunen. In de nieuwe systematiek, die van kracht is vanaf 1 januari 2023, vormt het bewezen bioscoopsucces van films het uitgangspunt voor de reservering van een bedrag voor een nieuw te produceren film. Op de jaarlijkse peildatum in de eerste helft van april wordt de top 10 meest succesvolle films in het voorafgaande jaar vastgesteld en de bijdragen aan deze titels gealloceerd. De uitvoeringsregeling is geënt op een ‘automatische’, niet-inhoudelijke beoordeling; dit biedt betrokken partijen zo veel mogelijk zekerheid.

Lees verder

OCW steunt Abraham Tuschinski Fonds met 5 mln euro

Vanwege de lockdown stelt minister Van Engelshoven in 2021 5 miljoen euro ter beschikking aan Abraham Tuschinski Fonds ter ondersteuning van de productie van Nederlandse Publieksfilms voor bioscoopvertoning.

Met haar brief van 10 februari 2021 aan de Tweede Kamer heeft minister Van Engelshoven invulling gegeven aan de extra steunmaatregelen die eind vorig jaar werden aangekondigd nadat culturele instellingen, zoals bioscopen en filmtheaters, opnieuw hun deuren moesten sluiten ter bestrijding van het coronavirus. Door de sluiting vielen ook de inkomsten weg voor het private Abraham Tuschinski Fonds dat wordt gevuld met afdrachten van distributeurs en bioscopen uit de verkoop van bioscoopkaartjes. 

Het Abraham Tuschinski Fonds ondersteunt de financiering van Nederlandse publieksfilms zoals de Soof films, Penoza, April, May en June, en Baantjer. Door de corona maatregelen heeft het fonds in 2020 vrijwel alle financieringsrondes moeten laten vervallen door gebrek aan inkomsten. De aangekondigde extra steunmaatregelen van de overheid maken het mogelijke achterstanden in te lopen en nieuwe filmproducties te ondersteunen zodat producenten en filmmakers hun werkzaamheden kunnen voortzetten.

Meer informatie

Kamerbrief 26713578 – ‘Uitwerking extra steun voor de makers in de culturele en creatieve sector van wege de lockdown’ > hier

Lees verder

Gouden Kalf van het Publiek 2019

Elk jaar wordt er aan het eind van het Nederlands Film Festival het Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek uitgereikt. Iedereen in Nederland kan in september zijn stem online uitbrengen om de winnaar te bepalen. De films die kans maken zijn de drie best bezochte Nederlandse bioscoopfilms van het afgelopen jaar. Naast de onderscheiding van het publiek en het Gouden Kalf ontvangt de producent van de winnende film een bedragvan €30.000 te besteden aan een nieuwe Nederlandse filmproductie.

Het Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek wordt op vrijdagavond 4 oktober namens het stemmende publiek uitgereikt aan de film met de meeste stemmen. Deze prijs wordt dit jaar voor het vijfde jaar op rij beschikbaar gesteld door het Abraham Tuschinski Fonds.

Voor het jaar 2019 kan worden gestemd op:
– Bon Bini Holland 2
– Doris
– Verliefd op Cuba

Kies jouw favoriete film en stem!
En, maak daarbij kans op een jaar gratis naar de bioscoop! Stemmen kan via de website van het Nederlands Film Festival.
Lees verder

Winnaar Gouden Kalf van het Publiek 2018

Foto Felix Kalkman

Foto Felix Kalkman

BANKIER VAN HET VERZET – Producent NL FILM en TV wint het Gouden Kalf van het Publiek 2018. NL Film en TV ontvangt daarmee een geldprijs van € 30.000 die beschikbaar wordt gesteld door het Abraham Tuschinski Fonds.

De film was genomineerd samen met DIKKERTJE DAP en HUISVROUWEN BESTAAN NIET. BANKIER VAN HET VERZET kreeg tijdens het Nederlands Filmfestival de meeste stemmen en werd daarmee de winnaar van Gouden Kalf van het Publiek.
De geldprijs dient besteed te worden aan een nieuwe Nederlandse filmproductie. Deze prijs wordt voor het vierde jaar op rij beschikbaar gesteld door het Abraham Tuschinski Fonds.

Lees verder

Stemmen gestart voor het Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek

Dikkertje Dap, Huisvrouwen bestaan niet en Bankier van het verzet zijn de drie Nederlandse films die het afgelopen jaar de meeste bioscoopbezoekers trokken en meedingen naar het felbegeerdeAbraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek. De hele septembermaand kan gestemd worden op de top drie van best bezochte Nederlandse bioscoopfilms. Iedereen kan via www.goudenkalfvanhetpubliek.nl zijn stem uitbrengen op zijn favoriete publieksfilm tot 30 september middernacht. Stemmers maken bovendien kans op een jaar lang gratis naar de bioscoop. De winnaar wordt op de slotavond van het Nederlands Film Festival bekendgemaakt.

De beste bezochte publieksfilms van het afgelopen jaar die kans maken op de Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek verschillen in genre. Dikkertje Dap,geregisseerd door Barbara Bredero met in de hoofdrollen  Liam de Vries, Martijn Fischer en Yannick van de Velde is een familiefilm. Huisvrouwen bestaan nietvan filmmaker Aniëlle Webster is een komedie met acteurs Loes Luca, Jelka van Houten en Eva van de Wijdeven. Bankier van het verzetmet hoofdrolspelers Barry Atsma en Jacob Derwig, is een thriller van regisseur Joram Lürsen.

In de avond van vrijdag 5 oktober, voorafgaand aan de L’OR Gouden Kalveren Gala, maakt RTL Boulevard in een live-uitzending de winnaar bekend van het Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek. Aan het Gouden Kalf van het Publiek is voor de producent van de winnende film een bedrag gereserveerd van €30.000 dat te besteden is aan de productie van een nieuwe Nederlandse film. Stichting Abraham Tuschinski Fonds stelt voor het vierde jaar de geldprijs ter beschikking om Nederlandse filmproducties te stimuleren.

Het Nederlands Film Festival dat voor een breed publiek films, documentaires, TV-series en interactive aanbiedt, vindt plaats vanaf donderdag 27 september tot en met vrijdag 5 oktober. Het L’OR Gouden Kalveren Gala is op vrijdagavond 5 oktober live te volgen via filmfestival.nl.

www.goudenkalfvanhetpubliek.nl | #NFF2018

Lees verder

Winnaar Gouden Kalf van het Publiek 2017

Foto: Ramon Mangold

MEES KEES LANGS DE LIJN – Paul Voorthuysen voor PV Pictures wint het Gouden Kalf van het Publiek. Hij ontvangt daarmee een geldprijs van € 30.000 beschikbaar gesteld door het Abraham Tuschinski Fonds.

De film was genomineerd samen met SOOF 2 en ONZE JONGENS. MEES KEES LANGS DE LIJN kreeg tijdens het Nederlands Filmfestival de meeste stemmen en werd daarmee de winnaar van Gouden Kalf van het Publiek.

De geldprijs dient besteed te worden aan een nieuwe Nederlandse filmproductie. Deze prijs wordt voor het derde jaar op rij beschikbaar gesteld door het Abraham Tuschinski Fonds.

Lees verder

Stembus Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek 2017 geopend

De films SOOF 2, ONZE JONGENS en MEES KEES LANGS DE LIJN zijn de drie best bezochte Nederlandse bioscoopfilms van het afgelopen jaar en maken daarmee kans op het Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek. Het publiek kan tot maandag 25 september middernacht stemmen op zijn favoriet via www.goudenkalfvanhetpubliek.nl en maakt hiermee kans op een jaar lang gratis naar de bioscoop.
De winnaar van het Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek wordt op vrijdag 29 september, voorafgaand aan het L’OR Gouden Kalveren Gala, bekendgemaakt in RTL Boulevard. Naast de onderscheiding van het publiek ontvangt de producent van de winnende film een bedrag van €30.000 te besteden aan een nieuwe Nederlandse filmproductie. Deze prijs wordt voor het derde jaar op rij beschikbaar gesteld door Stichting Abraham Tuschinski Fonds.

De 37e editie van het Nederlands Film Festival vindt plaats van woensdag 20 tot en met vrijdag 29 september. Het L’OR Gouden Kalveren Gala is op vrijdag 29 september vanaf 19:30 uur live te volgen via filmfestival.nl.

www.goudenkalfvanhetpubliek.nl | #NFF2017

Lees verder

Winnaar Gouden Kalf van het Publiek 2016

Foto: Ramon Mangold

Foto: Ramon Mangold

BON BINI HOLLAND – Maarten Swart voor Kaap Holland Film is de winnaar van de Gouden Kalf van het Publiek. Hij ontvangt daarmee tevens een geldprijs van € 30.000 beschikbaar gesteld door het Abraham Tuschinski Fonds.

De film die na BON BINI HOLLAND de meeste stemmen van het publiek ontving is DUMMIE DE MUMMIE EN DE SFINX VAN SHAKABA (geldprijs van € 20.000). MANNENHARTEN 2 is nummer drie (€ 10.000) geworden.

De geldprijzen dienen volgens de bonusregeling van het Abraham Tuschinski Fonds besteed te worden aan een nieuwe Nederlandse filmproductie.

Lees verder