Vanwege de lockdown stelt minister Van Engelshoven in 2021 5 miljoen euro ter beschikking aan Abraham Tuschinski Fonds ter ondersteuning van de productie van Nederlandse Publieksfilms voor bioscoopvertoning.

Met haar brief van 10 februari 2021 aan de Tweede Kamer heeft minister Van Engelshoven invulling gegeven aan de extra steunmaatregelen die eind vorig jaar werden aangekondigd nadat culturele instellingen, zoals bioscopen en filmtheaters, opnieuw hun deuren moesten sluiten ter bestrijding van het coronavirus. Door de sluiting vielen ook de inkomsten weg voor het private Abraham Tuschinski Fonds dat wordt gevuld met afdrachten van distributeurs en bioscopen uit de verkoop van bioscoopkaartjes. 

Het Abraham Tuschinski Fonds ondersteunt de financiering van Nederlandse publieksfilms zoals de Soof films, Penoza, April, May en June, en Baantjer. Door de corona maatregelen heeft het fonds in 2020 vrijwel alle financieringsrondes moeten laten vervallen door gebrek aan inkomsten. De aangekondigde extra steunmaatregelen van de overheid maken het mogelijke achterstanden in te lopen en nieuwe filmproducties te ondersteunen zodat producenten en filmmakers hun werkzaamheden kunnen voortzetten.

Meer informatie

Kamerbrief 26713578 – ‘Uitwerking extra steun voor de makers in de culturele en creatieve sector van wege de lockdown’ > hier